Idei ale anticipatiei SF devenite realitate

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Radarul, jocurile virtuale si chiar iPad-ul sunt doar trei dintre predictiile mentionate in literatura SF care ulterior s-au si concretizat. Afla mai multe din topul urmator!

Tancul - anticipat in 1903

Desi tancul a fost folosit abia din 1916, in timpul primului razboi mondial, aparitia vehiculului blindat a fost intuita de scriitorul H.G. Wells in cartea "The Land Ironclads" ("Taramul blindat"), aparuta in 1903. Autorul a descris o scena in care mentiona invazia unor masini masive din metal. Prima participare in lupta a unui tanc a fost in timpul Bataliei de pe Somme, pe 15 septembrie 1916, unde capitanul Mortimore din Royal Navy a condus un tanc Mark I. Ulterior, si francezii au dezvoltat un tanc numit Schneider CA1 si l-au folosit pentru prima data pe 16 aprilie 1917. Prima batalie in care s-au folosit mai multe tancuri a fost cea de la Cambrai din 20 noiembrie 1917.

Bomba atomica - anticipata in 1914

Tot H.G. Wells este cel care a vorbit despre aparitia armelor nucleare in cartea sa, "The World Sat Free", publicata in 1914. Ipoteza lui Wells s-a bazat pe concluziile unui chimist britanic, care studia radioactivitatea. Armele nucleare s-au folosit impotriva oamenilor doar de doua ori, spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand SUA au aruncat cate o bomba atomica asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki. Primul eveniment a avut loc in dimineata zilei de 6 august 1945, cand americanii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, avand codul "Little Boy" (Baietelul), asupra orasului Hirosima. Al doilea eveniment a avut loc dupa trei zile, la 9 august 1945, cand un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, codat "Fat Man" (Grasul) a fost aruncat asupra orasului Nagasaki.

Radarul - anticipat in 1911

Radarul a aparut la scurt timp dupa cel de-al doilea razboi mondial. Insa scriitorul Hugo Gernsback a vorbit in cartea sa "Ralph 124C 41+" despre cum functioneaza un asemenea dispozitiv in 1911.

Castile audio - anticipate in 1950Ei bine si aceasta inventie a fost anticipata de scriitorul de carti SF Ray Bradbury, in cartea "Fahrenheit 451" publicata in anul 1950. Acesta a descris castile audio drept “mici scoici”, care transmit sunete in ureche.

Usile automate - anticipate in 1899

Istoria usilor automate este destul de controversata. Unii sustin ca acestea au fost inventate de Heron din Alexandria in urma cu 2.000 de ani. Altii cred ca aceasta inventie dateaza din 1960, cand Dee Horton si Lew Hewitt au gasit aceasta solutie. Insa usile automate sunt mentionate si in cartea "When The Sleeper Wakes" scrisa de H.G. Wells si publicata in 1899. Acesta a descris o secventa in care un perete se ridica, iar personajele au au putut trece pe acolo.

Jocurile virtuale - anticipate in 1956

Primul joc de acest gen a fost lansat abia in 1958, cu doi ani mai tarziu dupa ce autorul Arthur C. Clarke l-a mentionat in cartea sa "The City and The Stars". Scriitorul vorbea in carte despre un personaj care avea posibilitatea de a calatori intr-o lume “fantoma”.

iPad - anticipat in 1968

Lansat abia anul trecut de firma Apple, telefonul a fost anticipat inca din 1968 in cartea "2001:A Space Odyssey" scrisa de Arthur C. Clarke. Acesta chiar a mentionat cuvantul "newspad", un dispozitiv al carui sistem de operare se asemana cu iPad, tot pe baza de touchscreen.

Labels:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate